Genopbygning

Efter branden i 2002

Der er efterhånden kun få arbejdende møller tilbage i Danmark.

Da Baunhøj Mølle efter branden i 2002 blev genopført, var det første gang siden 1913, der blev bygget en hollandsk mølle på en dansk grund. Originaliteten er i højsædet og til genopbygningen er der både blevet brugt gamle og nye dele - fremstillet efter gamle traditioner.

Møllen er opført på en bærende konstruktion af 8 højben, der som resten af de bærende dele er udført i lærketræ. Indvendig er den beklædt med fyrretræ.

Møllen ses på en lastbil

Møllen har 4 lofter.

Broloftet har 2 broheste, der bærer kværnene. Her er også renseri og melsigte. Fra broloftet kan man komme ud i det fri på Omgangen. Kværnloftet, som er det næste loft, rummer en del af gangtøjet: Her er kongevellen med stjernehjulet, som går i indgreb med tre drev, der driver to kværne - hver med to kværnsten på 800 kg stykket, samt en valse og en sigte. Gangtøjet er hentet fra en mølle ved Dianalund.

Lorisloftet, som er det tredie loft, rummer hejseværket, og det er også her man kobler kværndrev til og fra.

Hatteloftet er det øverste loft, som hatten hviler på. I hatten finder man vingeakslen, som hviler i en såkaldt vindbjørn og en læbjørn. På vingeakslen er det store hattehjul, som går i indgreb med kronhjulet fastkilet. Omkring hattehjulet sidder persen, som man bremser møllen med. Udvendig på vingeakslen sidder vingerne, som er 22 m lange og med hækværk til udspænding af sejl. Modsat vingerne har vi krøjeværket med krøjevinde, som skal i brug når møllen krøjes (drejes) op i vinden.

Møllen er 25 m høj op til kongen, knoppen på toppen af møllehatten, og møllekroppen er udvendig beklædt med 16.ooo stk. egespåner, og på hatten er der monteret 11.000 stk. egespåner.

Baunhøj Mølle hejses på plads

Helt specielle konstruktioner gør det muligt at sikre, at den tonstunge møllekrop og hat forbliver på plads. Kroppen står helt frit på undermøllen og holdes kun på plads af sin egen vægt.